Goed gesprek tussen burgers en Kamerleden over de wooncrisis

Burgerlobby

Gisteren hielden de Woonbond en DeGoedeZaak een online ‘burgerlobby’ over de  wooncrisis. Een kans voor burgers om in gesprek te gaan met (kandidaat)-Kamerleden over de wooncrisis.

Jurjen van den Bergh, directeur van DeGoedeZaak: ‘In het verkiezingsgeweld zien we veel debatten en politiek vuurwerk van partijen die strijden om de gunst van de kiezer. Vandaag willen we juist een goed gesprek van politici met die kiezer. Mensen die zelf vastlopen op die woningmarkt, hebben hier de kans daar over te praten met de mensen die de wooncrisis straks moeten gaan oplossen.’

Huurders en woningzoekers in het nauw

Dat er genoeg is om over te praten, bleek ook uit de opening van Woonbonddirecteur Zeno Winkels. ‘Jongeren vinden geen woning, en als ze er wel een vinden is dat met de onzekerheid van een tijdelijk contract. En 800.000 huurders zitten zo in de knel dat die op basale dingen moeten bezuinigen. Die kopen geen potje pindakaas of die jas of schoenen voor de kinderen.’

Acht keer een goed gesprek

Acht kandidaat-Kamerleden gingen vervolgens in een sessie van veertig minuten in gesprek met vijf tot zeven mensen. Verhalen van gezinnen die in een kamer wonen omdat ze na jaren wachten nog niet aan de beurt zijn voor een sociale huurwoning. En een onzekere ‘flexwoning’? ‘Daar mogen wij als gezin niet eens op reageren’.

Huurders in de vrije sector vertelden over de onbetaalbaarheid van hun wonen. De noodzaak om de prijzen aan banden te leggen in de vrije huurmarkt. Iemand vertelde hoe de Rotterdamwet ervoor zorgde dat ze geen woning kreeg. Aan een andere tafel vertelden twee Tilburgers die zelf in een koopwoning wonen over de petitie die ze zijn begonnen tegen de Rotterdamwet. ‘Je kunt mensen toch geen woning weigeren omdat ze in de bijstand zitten?’

Urgentie

Julius Terpstra (CDA), Songűl Mutluer (PvdA), Noëlle Sanders (50PLUS), Faissal Boulakjar (D66), Sandra Beckerman (SP), Daniel Koerhuis (VVD), Pieter Grinwis (CU) en Paul Smeulders (GL) deden mee aan de burgerlobby. De (kandiaat)-Kamerleden die aanwezig namen de tijd echt te luisteren naar de aanwezige huurders en woningzoekers en in te gaan op hun vragen en problemen. ‘De urgentie van het oplossen van deze problemen, van de wooncrisis, dat neem ik zeker mee,’ gaf één van de kandidaten aan.

Verkiezingsdebat en woonkieskompas

Ook nieuwsgierig naar wat partijen van plan zijn om de wooncrisis aan te pakken? Doe het woonkieskompas, of kijk op 3 maart live mee naar Kies voor wonen verkiezingsdebat.

Deel het verhaal met anderen

TEKEN DE PETITIE

De wooncrisis raakt jong en oud. Als er al een huurwoning te vinden is, is de huur vaak onbetaalbaar. Wie geen woning kan kopen heeft het nakijken en huisjesmelkers hebben vrij spel. Dat kan en moet anders. Wij willen woonbeleid waarbij goed en betaalbaar wonen centraal staat.