Kap met Flexcontracten

kap met flexcontracten

Alle voorbeelden in dit beeld komen uit echte advertenties

In 2016 werden tijdelijke huurcontracten mogelijk gemaakt door toenmalig minister voor Wonen Stef Blok, onder de belofte dat ‘vaste contracten’ de norm zouden blijven. Nu, vijf jaar later, wordt bijna de helft van de particuliere huurwoningen aangeboden met een tijdelijk contract. Dit is vooral goed voor huisjesmelkers, die een nog sterkere machtspositie krijgen en de huurprijs vaker omhoog kunnen gooien. Voor huurders is het rampzalig, zij hebben te kampen met veel woononzekerheid, extreem hoge huurprijzen en slechtere woonomstandigheden. Klagen over schimmel of intimidatie doe je niet als de huurbaas je dan uit je huis kan knikkeren.

In recent onderzoek van Investico wordt bevestigd dat tijdelijke contracten niet tot meer aanbod hebben geleid, maar wel de positie van huurders hebben verzwakt. Tijd om te kappen met flexcontracten, zou je denken. Toch gaat Minister Ollongren juist voor een het uitbreiden van tijdelijke contracten. De Woonbond en DeGoedeZaak strijden daarom in de campagne ‘Weg met de Wooncrisis’ voor vaste huurcontracten.

Op 21 januari sprak Maarten Wiedemeijer van de Woonbond hierover in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De schokkende trends: steeds meer mensen betalen steeds meer huur, vinden lastiger een betaalbare woning en krijgen contracten die hun positie verder uitholt. Uit onderzoek van de Woonbond blijkt dat mensen met tijdelijke contracten vaker te kampen hebben met slecht onderhouden woningen, intimidatie en discriminatie. Tot verbazing van de moderator zijn er geen vergunningen voor verhuurders. “Het enige wat wij in Nederland hebben, is een verdienmodel voor verhuurders,” antwoordde Wiedemeijer.

Naast vaste contracten is een verhuurdersvergunning nodig om misstanden op de huurmarkt tegen te gaan. Afgelopen vrijdag 29 januari pleitte Wiedemeijer daarom ook voor “een verhuurdersvergunning die afgepakt kan worden bij misdragingen” in een artikel op nu.nl.

Wil jij ook meer huurzekerheid, vaste huurcontracten en een vergunning voor verhuurders? Mail dan net als ruim 5.000 andere betrokken burgers de politiek om de wooncrisis aan te pakken en de huurmarkt te reguleren. Kies een partij, voeg je eigen verhaal toe of gebruik de standaard tekst en klik op zend. Doe je mee?

Deel het verhaal met anderen
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

TEKEN DE PETITIE

De wooncrisis raakt jong en oud. Als er al een huurwoning te vinden is, is de huur vaak onbetaalbaar. Wie geen woning kan kopen heeft het nakijken en huisjesmelkers hebben vrij spel. Dat kan en moet anders. Wij willen woonbeleid waarbij goed en betaalbaar wonen centraal staat.