‘Omarm de Nederlandse traditie van Volkshuisvesting’

ilnur-kalimullin-kmkvliA5GE0-unsplash

De seinen op de woningmarkt staan al lang op rood, oordeelt stadsgeograaf Cody Hochtsenbach in de Volkskrant. Hij wijst op de verdubbeling van het aantal daklozen en de torenhoge huurprijzen.

‘Als je niet op een wachtlijst voor sociale huur komt, betaal je in de stad al snel 1.500 euro voor 50 à 60 vierkante meter. Dat betekent dat je geen geld opzij kunt zetten om later te kopen.’

Wat er moet gebeuren? ‘Omarm de Nederlandse volkshuis­vestelijke traditie, zou ik zeggen. Schaf de verhuurderheffing af, zodat er weer meer wordt geïnvesteerd in nieuwe ­woningen. En laten we mensen met een middeninkomen – de onderwijzers, agenten en verpleegkundigen – ook toegang geven tot de sociale huur. Dat moet wel gepaard gaan met een uitbreiding en renovatie van het aanbod.

 

 

Deel het verhaal met anderen

TEKEN DE PETITIE

De wooncrisis raakt jong en oud. Als er al een huurwoning te vinden is, is de huur vaak onbetaalbaar. Wie geen woning kan kopen heeft het nakijken en huisjesmelkers hebben vrij spel. Dat kan en moet anders. Wij willen woonbeleid waarbij goed en betaalbaar wonen centraal staat.